Det har altid været vores passion, der har drevet os.

Om Søtofte Gårdmejeri

På Søtofte Gårdmejeri driver Mikkel og Marie et lille økologisk mejeri, hvor der hver dag – året rundt – forarbejdes omkring 1.000 liter mælk fra gårdens 60 malkekøer.

Vi tapper frisk mælk på brune returglasflasker og fremstiller både drænet yoghurt og to typer modnede oste; Søbo og Søblå.

Mikkel er landmand med en stor passion for køer på græs, mens Marie er mejeriingeniør og drevet af en dyb kærlighed til ost.

Skånsom forarbejdning af mælken

I mejeriet behandler vi mælken så nænsomt som muligt. Vi hverken homogeniserer eller standardiserer.

Det betyder både, at fedt- og proteinindholdet naturligt følger årets gang (med et gennemsnit på 5,3 % fedt og 4,0 % protein) og, at du finder en dejlig tyk flødeprop øverst i flasken, hvis den ikke omrystes.

Køerne og deres liv

Om sommeren flyttes køerne 2–3 gange dagligt til nyt frisk græs, så de konstant har adgang til en næringsrig buffet af græs og urter. I vinterhalvåret bor de i en lun og tør løsdriftsstald med masser af plads og adgang til store udendørs arealer.

Hos os passer køerne selv deres kalve. Kalven går med sin egen mor de første par uger og bliver derefter passet af en ammetante, indtil den er 3–4 måneder gammel.

Cirka 25 % af kalvene bliver her på gården og vokser op til at blive malkekøer. Resten bidrager til naturpleje, indtil de som toårige bliver slagtet og solgt som økologisk oksekød.

Vi bruger udelukkende polled genetik, hvilket betyder, at vores dyr er naturligt hornløse – og vi dermed helt undgår afhorning.